Chirurgia estetica a luat nastere ca rezolvare a problemelor reconstructive, evoluand apoi in scopuri estetice. Aspectul exterior conteaza din ce in ce mai mult, iar societatea in care traim a creat numeroase tipare ale frumusetii, ajutand astfel la dezvoltarea a numeroase complexe, precum si mituri, conceptii cu referire la acest domeniu.
Sa vedem daca stiai lucrurile acestea:
- Cuvantul “plastic” vine din limba greaca, „plastikos”, si inseamna „a modela”, „a da forma”, deci confuzia cuvantului cu superficialitatea este doar un fapt preconceput.
- Inovatiile chirurgiei plastice au luat amploare in perioada Primului Razboi Mondial. Nevoia medicilor de a improviza, in fata numarului urias de raniti, a dus la crearea si dezvoltarea de noi tehnici.
- In Roma Antica, chirurgia plastica a aparut ca metoda de indepartare a cicatricilor. Acestea simbolizau faptul ca un om a intors spatele razboiului, lucru deopotriva rusinos si deranjant, asadar le doreau inlaturate.
- Prima operatie a nasului a avut loc in India, anul 600 i. Hr. Portiuni de piele au fost luate din alte parti ale corpului, precum obraji si frunte, pentru reconturarea nasului. Pentru procesul de recuperare, au fost folosite tuburi de lemn care sa permita trecerea aerului.
- Tehnica moderna de liposuctie ce foloseste canule pentru indepartarea grasimii a fost dezvoltata in Franta anului 1977 de catre Dr. Yves-Gerard Illou. El a efectuat aceasta procedura unei femei ce avea un punct de grasime pe spate pentru prima data.
- O lege ce prevede ca asigurarea medicala sa acopere costurile unei operatii de chirurgie plastica a fost implementata de Presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton. Legea cuprindea si operatia de redare a simetriei dintre sani. Acesta este considerat un pas foarte important atat in ceea ce-i priveste pe medici, cat si pe pacienti.
- Britanicii au inceput sa foloseasca chirurgia plastica in secoul al XVII-lea, dupa ce au asistat la repararea nasului unui sofer de catre un mason indian. Ei au preluat chirurgia antica, cu cateva imbunatatiri. De atunci chirurgia estetica s-a extins in toata Europa.
- Egiptenii obisnuiau sa practice chirurgia mai degraba pe oamenii decedati decat pe cei vii. Ei incercau pe cat posibil sa opreasca modificarile produse dupa moarte, astfel incat sa-si pastreze infatisarea in viata de dupa.
- Reconstructia nasului si implanturile mamare sunt cele mai cunoscute proceduri chirurgicale estetice practicate in lume. 91% dintre oamenii care au apelat la chirurgia plastica sunt femei si doar 9% barbati. In secolul al XV-lea medicul italian, Gaspare Tagliacozzi, era considerat parintele chirurgiei moderne.