Sanii frumosi reprezinta in prezent principala preocupare fizica a femeilor, acestia fiind mereu supusi atentiei, dar si schimbarilor. Din pacate, modificarea formei si volumului tesutului mamar este o realitate care nu poate fi incetinita cu usurinta, ducand la lasarea inestetica a sanilor si o scadere vizibila in volum. Pentru ambele neplaceri, solutia consta acum intr-o singura interventie chirurgicala: mamopexia cu implant cunoscuta si sub denumirea de operatie asociata de ridicare si marire a sanilor.

Sanii sunt alcatuiti din fibre elastice si tesut adipos, fiind foarte sensibili la sarcini numeroase, alaptare sau fluctuatii in greutate. Mai mult, pe masura ce varsta isi spune cuvantul, tesutul imbatraneste, se intinde si se subtiaza, pierzandu-si treptat din aspectul initial. In aceste situatii, operatia de mamopexie cu implant de silicon este calea optima pentru a obtine un efect de lifting al sanilor si o marire in volum a cupei.

Tehnica operatiilor asociate, prin intermediul careia se realizeaza mai multe proceduri chirurgicale intr-o singura interventie, a crescut simtitor in popularitate. Aceasta poate fi insa propusa doar de catre medicul chirurg estetician, in urma unei examinari aprofundate a starii de sanatate a pacientului. In cazul in care procedura nu prezinta riscuri, avantajele sale sunt multiple: ofera posibilitatea corectarii simultane a defectelor, necesita realizarea unei singure anestezii generale, dar si un timp de spitalizare mai scurt.

Operatia asociata – cea mai buna solutie

Atunci cand se doreste un efect de lifting al sanilor, procedura recomandata este mastopexia, prin care se contureaza si ridica tesutul mamar. Cu toate ca interventia reda forma naturala a sanilor, pe de alta parte cauzeaza si o scadere in volum a lor. Acest fapt se datoreaza indepartarii din timpul operatiei a pielii in exces. Astfel, cu cat sanii se ridica mai mult, cu atat mai mult acestia se pot micsora. In acest context, anumite paciente doresc recuperarea volumului initial, motiv pentru care solicita o interventie suplimentara de augmentare.

Pentru garantarea unor rezultate satisfacatoare se recomanda gruparea mastopexiei cu varianta complementara a acesteia, operatia de marire a sanilor. Implanturile astfel inserate prin incizie sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral contribuie la accentuarea proeminentei sanilor la polul superior, acolo unde mastopexia nu intervine.

Operatia de ridicare a sanilor cu implant se desfasoara astfel: initial se pozitioneaza aerola (ridicare), se introduc in sani implantele de silicon (umplere), iar la final se indeparteaza surplusul de piele. Interventia se efectueaza sub anestezie generala cu sedare intravenoasa, cea mai putin traumatizanta pentru pacient. Recuperarea este una progresiva, in primele 2 saptamani postoperator putand fi resimtit un disconfort ameliorat medicamentos. Edemul si echimozele se retrag in 10-14 zile, timp in care se indeparteaza si firele.

Reluarea activitatilor zilnice usoare se poate face dupa 7 zile. Fumatul trebuie evitat in primele saptamani dupa operatie, intrucat interfereaza cu oxigenarea sangelui si incetineste vindecarea in ritm normal. Pacienta trebuie sa poarte o bustiera speciala timp de minim o luna, zi si noapte, iar purtarea sutientului cu sarma trebuie amanata cel putin 3 luni.