Dupa mult timp in care industria chirurgiei estetice a fost criticata, aceasta a devenit nu o dovada de slabiciune, ci o dovada de curaj. Curajul de a fi cine iti doresti, de a te pune mai presus decat parerile celorlalti si de a raspunde doar in fata dorintelor si nevoilor tale ca om. Nimeni nu ar trebui sa se justifice pentru schimbarile pe care le aduce propriului corp, sa explice complexele pe care le are din cauza unor imperfectiuni ori sa argumenteze sentimentele nocive pe care le are din cauza acestora.

Chirurgia estetica nu este un trend, asa cum este deseori etichetata in presa, mai ales cand sunt implicate persoane publice, ci un sprijin al increderii de sine. Au aparut chiar articole in care acest domeniu a fost asociat cu miscarea feminista, in urma unor statistici recente realizate de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni, potrivit carora mai multi oameni ca niciodata apeleaza la chirurgia estetica.

Din punctul meu de vedere, feminismul reprezinta constientizarea puterii pe care o ai, ca femeie. Increderea si iubirea de sine reprezinta elemente deosebit de importante, care ar trebui sa existe la orice om. Femeia nu mai este de mult sexul slab, sexul frumos. Nu trebuie sa fii feminist/a pentru a te respecta pe sine si pentru a fi constient de capacitatile unei femei.

Fiecare are propria viziune asupra a ce inseamna feminitate, frumusete, putere si fiecare isi ghideaza viata dupa propriile concepte, iar presiunea femeii de a demonstra continuu ceva nu ar mai trebui sa fie necesara.

Desi multi cercetatori vorbesc despre o epoca a sinelui, datorita imaginii care a ajuns sa conteze foarte mult, in spatele ei se afla dorinta si nevoia unei increderi de sine. Fiecare isi doreste sa arate bine in selfie-uri, iar aplicatiile accesibile pe orice telefon care modifica trasaturile fetei cu ajutorul recunoasterii faciale sau chiar cele de editare a pozelor sunt vazute ca incurajari a unei continue schimbari, retusari a sinelui. Acestea pot fi doar o forma de amuzament ori pot scoate la suprafata dorinta de a face o modificare.

Cat despre generatiile tinere, ele par mult mai constiente de imaginea lor, dar totodata mult mai increzatoare. Din partea parintilor se vad mult mai multe incurajari privind increderea de sine, fiind un atu esential in dezvoltarea copiilor. Nu mai exista o discrepanta atat de mare, poate pana la intrarea pe piata muncii, dintre cele doua sexe. Fetele stiu ca sunt capabile de la fel de multe lucruri ca baietii si acest lucru le formeaza personalitati mai puternice, le ajuta sa-si gaseasca mai usor identitatea si curajul de a se afirma.