Numeroase studii vorbesc despre avantajele psihologice pe care le are o operatie estetica, despre rolul sau in imbunatatirea increderii, a iubirii si respectului de sine. De putine ori se vorbeste, insa, despre ce inseamna aceste comportamente anxiose, depresive, ce le-a cauzat ori ce presupun. Subiectul este unul intim, personal, dar unul de care nu doar cei din jur ar trebui sa fie constienti, ci si medicul estetician.

Un pas important il reprezinta chiar prima consultatie. Anxietatea poate fi usor de recunoscut la pacientii care nu sunt foarte siguri de ceea ce vor. Isi doresc o schimbare, sunt nemultumiti de aspectul lor, de ei ca oameni, de imaginea lor si relatiile pe care o au cu cei din jur. Se observa frustrari pe care le concentreaza in aspectul exterior, dar care pot ascunde conflicte interioare.

Un alt pas in detectarea unui pacient care se confrunta cu probleme este de a discuta istoricul medical. Aici este nevoie de sinceritatea pacientului, in cazul persoanelor care au urmat un tratament medicamentos care sa contina antidepresive. Daca aceasta informatie este dezvaluita, este la latitudinea medicului daca il va considera un impediment sau nu.

Un studiu restrans condus de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni (ASPS) a analizat 362 de pacienti, programati pentru proceduri cosmetice. Inainte de operatie, 61 dintre pacienti (17%) luau un anumit tip de antidepresiv. La 6 luni dupa operatie, numarul pacientilor a scazut la 42, procentul crescand cu 31%. In privinta rezultatelor finale, 98% dintre pacienti au raportat o foarte mare imbunatatire in privinta increderii de sine.

O operatie ce nu este necesara, precum o rinoplastie, poate fi acceptata de un medic din dorința de a respecta cererile pacientului, insa asupra acestuia poate avea efecte nocive pe termen lung. Efectele depresiei, ale anxietatii pot fi canalizate in aspectul fizic. Schimbarea aspectului poate ajuta semnificativ, in momentul ajungerii la rezultatul final, dar pana la obtinerea sa, o persoana predispusa la depresii se va confrunta si cu cea post operatorie. In functie de procedura aleasa, va exista o perioada mai scurta sau mai lunga de timp in care zona operata va avea un aspect umflat, vanat, va fi bandajat si desigur, vor exista restrictii. Toate acestea pot fi o presiune prea mare asupra persoanei respective si mai ales un moment de constientizare a faptului ca a facut o greseala, ca nu isi dorea acest lucru.

Imaginea ajuta si poate fi un punct esential de plecare in depasirea depresiei, prin trecerea intr-o alta etapa a vietii si, asa cum au numit-o multi specialisti de-a lungul timpului, la un nou eu (new me – engl), insa problemele care au cauzat depresia, daca nu sunt intelese si depasite, vor reveni.

Procesul dinaintea unei operatii ajuta pacientii prin diferite etape, de exemplu prin modelarea virtuala a rezultatului final, oferindu-le totodata timp de gandire. Nu este ceva rusinos sa renuntati daca va dati seama ca operatia nu este ceva ce va doriti cu adevarat ori daca simtiti ca aveti nevoie de mai mult timp pentru a rezolva anumite probleme interioare, pentru a va asigura, inainte de a face o decizie atat de importanta, ca este ceea ce va doriti.