Odata cu inceperea noului an si a venirii primaverii, sunt stabilite trendurile in materie de haine, coafuri, destinatii de calatorie si chiar chirurgie estetica. Acestea pot trece in revista evolutia chirurgiei estetice si a procedurilor din domeniu, care se axeaza pe a raspunde tuturor nevoilor pe care un om le poate avea pentru a se simti multumit, dar si proceduri menite sa raspunda standardelor actuale de frumusete.

Dr. Silvia StanculescuUn trend al chirurgiei estetice nu este atat de usor de urmat ca unul din moda. O interventie, fie chirurgicala sau nechirurgicala, trebuie sa fie luata in baza unei documentari foarte bune si a unei asumari. Chirurgia estetica isi propune sa-si ajute pacientii sa fie increzatori, sa se simta bine in propria piele prin alungarea complexelor, respectiv indepartarea imperfectiunilor, de aceea fiecare decizie este una personala.

Sunt cateva aspecte la care ar trebui sa ne gandim inainte sa urmarim trendurile promovate in media, cel putin in ceea ce priveste chirurgia estetica. Faci o schimbare cand vrei sa imbunatatesti, cand iti doresti sa depasesti anumite complexe si mai ales cand stii ca acea schimbare ti-ar influenta pozitiv perceptia despre sine, increderea. Nu consider ca urmarirea unui trend reprezinta o decizie intima, personala. O interventie considerata la moda nu este neaparat o interventie de care avem cu totii nevoie.

Retelele de socializare au un rol dominant in crearea unor noi obiceiuri, printre cele mai nocive fiind acesta de a ne compara infasisarea si chiar viata cu a celorlalti. Ne face sa ne dorim ceea ce au ceilalti, sa facem constant schimbari si chiar sa fim in trend, lucru care ne determina sa ne pierdem din originalitate, sa ne cream complexe pe care nu le aveam inainte sau sa ajungem sa ne subapreciem.

Mai mult decat atat, cand pacientii vin in cabinet cu fotografii preluate de pe internet le explic ca sunt mai multi factori care influenteaza ceea ce vedem. Un unghi bun, care iti pune in evidenta trasaturile, machiajul sunt doar cateva exemple. Medicul estetician este cel care ar trebui sa recomande procedura in functie de nevoia si dorinta pacientului si sa fie sincer atunci cand identifica un comportament sau atitudine neadecvata, cand acesta considera ca are o problema care de fapt nu exista, cerand o procedura care nu ar fi necesara.

Decizia de a face o interventie estetica este una cu efect pe termen lung, care ar trebui sa satisfaca nevoile pacientului, iar cand urmarim trenduri, aceste nevoi pot fi intr-o continua schimbare. Recomandat este ca medicii esteticieni sa identifice nevoile pacientului si sa intervina atunci cand decizia nu ii apartine in totalitate pacientului.