Cine sunt pacientii care fac acest pas spre operatie de remodelare corporala dupa o interventie bariatrica. Exisa o anumita tipologie?
Pacientii care se adreseaza acestui tip de interventie sunt cei care au pierdut masiv in greutate dupa o interventie bariatrica, si-au stabilizat greutatea, insa traiesc cu nemultumirea data de contrastul intre noua greutate corporala si aspectul fizic, fiind de aceasta data nevoiti sa isi mascheze excesele de piele. Sunt pacienti de ambele sexe, activi, care constata ca inca nu se pot simti bine in pielea lor.
Drumul ca o persoana supraponderala sa ajunga sa se simta bine in pielea sa este lung. Care sunt starile emotionale prin care trece un pacient, cum le gestioneaza si care este rolul chirurgului plastician cand pacientul ajunge in cabinetul sau?
Psihologia acestor pacienti este particulara. Vorbim de persoane care s-au luptat ani cu kilogramele, cu nemultumirea fata de propria persoana, cu mancatul compulsiv, cu societatea – a noastra nefiind foarte toleranta cu oamenii “diferiti”- pana si-au facut curaj sa acceseze chirurgia bariatrica. Dupa o perioada de slabire marcanta, dificila, ca orice nou inceput, realizeaza o schimbare fizica, cu bune si rele. Bucuria cresterii mobilitatii, faptul ca acum pot purta hainele preferate care au si cateva masuri bune in minus, toate aceste sunt umbrite de nemultumirea legata de conturul corpului lor, ce prezinta excese de piele semnificative in diferite zone. Acesta este un nou prag psihologic, care pe multi ii poate descuraja si pot aparea stari care se inscriu intr-o paleta larga: descurajare, depresie, frica ca vor trebui sa se “ascunda” mereu sub haine, frica de cicatricile care inevitabil raman dupa operatia de bodylifting.
Rolul chirurgului plastician este de a le explica etapele necesare transformarii dorite, de a le intelege mai intai, pentru a putea comunica cu ei autentic si onest.
Sunt multe povesti de succes publice, despre persoane care au recurs la operatii post bariatrice. Auzim ca multe dintre ele spun “m-am nascut a doua oara”. Cum se schimba cu adevarat viata lor din acel moment si pana ajung sa fie multumiti de aspectul lor fizic?
Intr-adevat, un minus de 20-50 kg te transforma in alt om, dar putini pacienti pot fi cu adevarat multumiti de aspectul lor fizic dupa aceasta interventie, fara operatie de remodelare corporala
Sunt multi pacienti supraponderali care ajung sa sufere de depresie. Cand ajung deja la chirurgul plastician care este starea lor psihica? Isi mai revin intre timp, sunt inca sceptici ca mai pot avea un aspect estetic placut, cum se comporta?
Intra-adevar, dupa slabirea accelerata determinata de operatia bariatrica si de reeducarea obiceiurilor alimentare, pacientii pot ajunge sa dezvolte tulburari depresive, anxietate. Este practic vorba, de o frica la gandul ca drumul “trasformarii” este fara sfarsit, frica de cicatrici, de durere, de perioada de recuperare, de reactiile celor din jur si asa mai departe.
Dar, exista si multi pacienti care in procesul de slabire au inceput sa realizeze necesitatea interventiilor reconstructive si le privesc ca pe ultima etapa pe drumul trasformarii.
Indiferent de categoria in care se afla pacientul bariatric cand ajunge la chirurgul plastic, consultul initial este foarte important.
Care este impactul asupra psihicului pe care il da noua infatisare, dupa o interventie de remodelare corporala?
Medicul plastician trebuie sa evalueze nu doar excesul tegumentar per se ci si statusul psihologic al pacientului, sa-i inteleaga asteptarile, pentru a putea evalua corect daca acestea sunt realiste, va trebui sa afle temerile acestuia, ca in final sa poate face acesta remodelare fizica si in acelasi timp sa il poata sprijini moral, pe toata perioada recuperarii. Impactul remodelarii corparoale prin body lifting este unul major, pacientul recapatandu-si conturul corporal, scapand nu doar de excesul de piele ci si de “jena” de a se dezbraca, de “mascarea” corpului cu haine menite sa-i camufleze excesul de piele, de crestere a mobilitatii corporale, de probleme dermatologice la locul de suprapunere a excesului. Dupa operatia de remodelare corporala, pacientul castiga un corp nou!
Care sunt cele mai solicitate interventii post bariatrice?
Cele mai solicitate interventii sunt abdominoplastiile, lifting-ul de coapse, de sani si de brate, lifting-ul fesier.
Ce este important de stiut despre recuperare, dupa interventiile de remodelare corporala?
In functie de numarul zonelor ce trebuie remodelate, operatiile se stadializeaza, in general in doua etape. Mobilizarea este permisa si incurajata din ziua imediat urmatoare operatiei, pacientul castigand de la o zi la alta mai multa libertate de miscare. Sunt necesare pansamente si controale periodice, 3-4 in prima luna postoperator, precum si purtarea unor corsete speciale in aceasta perioada.
Fara a intra in detalii, spuneti-ne cateva cuvinte despre un caz mai aparte pe care l-ati intalnit?
Sunt doua cazuri care imi vin in minte, doi pacienti pe care i-am avut, un tanar de 27 de ani si o doamna de 65. Ambii pacienti au slabit 55 respectiv 45 de kg si au avut nevoie de operatie de body lifting. Ambitia, determinarea si dorinta lor pentru un corp armonios, care sa le permita o viata activa, fara complexe, optimismul si complianta din perioada postoperatorie, precum si bucuria acestora in noul corp, m-au facut sa ma simt mandra ca am facut parte din povestea lor, ca am fost alaturi de niste oameni minunati in drumul lor spre o viata mai buna.
Interviu cu dr. Silvia Stanculescu pentru publicatia cautasanatate.ro