Istoricul medical al unui pacient care vine pentru prima data pentru un consult in vederea unei interventii post-bariatrice este foarte important.

Conteaza atat datele medicale in sine, dar si povestea de viata a respectivei persoane. Ca medic specializat in chirurgie post-bariatrica este mai mult decat necesar sa construiesc o relatie deschisa, de increderea reciproca cu fiecare pacient care apeleaza la astfel de proceduri complexe. Doar intelegand exact cat de multe informatii are pacientul despre ceea ce urmeaza sa se intample, care sunt asteptarile lui dar mai ales care este motivatia din spatele dorintei, rezultatele pot fi realmente spectaculoase, iar pacientul va fi satisfacut de noua sa imagine.

Este adevarat ca un pacient va vedea intotdeauna diferit lucrurile fata de cum le vede chirurgul plastician. Fie ca vorbim de liposuctie, abdominoplastie sau procedurile de remodelare corporala pentru pacientii post bariatrici, de fiecare data va exista o diferenta intre ceea ce cred pacientii despre aceste proceduri si ce pot realmente face ele.

Tocmai de aceea, incurajez pacientii sa se informeze foarte bine si sa nu ezite sa puna intrebari, sa vina de mai multe ori la consultatii si pentru a discuta despre orice ii preocupa in legatura cu interventiile pe care doresc sa le faca si care ii vor ajuta sa se simta mai bine cu ei insisi.

Ce ii motiveaza pe pacienti

In calitate de medic este foarte usor sa afli care este motivatia din spatele dorintei pacientului care isi doreste remodelarea corporala. Motivatia poate avea legatura cu nevoia de a rezolva o problema de estetica sau pentru a-si recapata stima de sine, dar poate fi de fapt o noua speranta ca astfel isi salveaza casnicia sau gaseste un job mai bun – in acest caz, le recomand pacientilor sa isi un timp de gandire, din motive evidente.

Urmatorul pas este cel in care afli despre asteptarile pacientului care vine la consultatie. Sunt pacienti care de exemplu, nu realizeaza ca anumite proceduri la care apeleaza nu vor fi vizibile pentru cei din jurul lor, si ca unele modificari se vad doar in costum de baie.

Asteptarile trebuie sa fie realiste, iar pacientii nu ar trebuie sa puna presiune pe ei insisi sau sa puna anumite nemultumiri pe seama aspectului fizic. Succesul relatiilor noastre sociale este determinat de multi factori diferiti. Este adevarat, aspectul fizic poate fi unul dintre ei. Atunci cand ai o forma a corpului diferita nu este neaparat o certitudine ce vei convinge mai multi oameni sa te placa sau nu inseamna ca vei primi marirea de salariu pe care o doresti de mult.

Insa, pacientii care apeleaza la chirurgia post-bariatrica dupa slabirea masiva, sunt pacientii care vin la chirurgul plastician ducand o povara psihologica imensa provocata de obezitatea cu care s-au confruntat mult timp. Multi dintre pacientii care apeleaza la chirurgia bariatrica se trateaza de despresie, iar si mai multi sunt cei care de-a lungul timpului s-au confruntat la un moment dat cu stari depresive. Ca si chirurg plastician este important de stiut daca pacientul care decide sa scape de excesul masiv de piele sufera sau nu de depresie, mai ales ca este posibil ca dupa slabirea masiva in greutate, aceasta sa revina.