Pentru ca tot mai multi pacienti ajung sa slabeasca un numar impresionant de kilograme prin proceduri specifice cum este si operatia bariatrica, chirurgia plastica vine in permanenta cu tehnici noi si inovatoare pentru a trata efectele secundare ale acestui proces, de altfel revolutionar si care ajunge chiar sa salveze multe vieti, obezitatea fiind o afectiune cu urmari dramatice.

In timp ce trateaza cu succes toate formele de obezitate, chirurgia bariatrica lasa multe semne pe corpul pacientului, dar si pe psihicul sau.

De aceea, este esential ca pacientul care decide sa mearga pana la capat si sa treaca si prin interventii de remodelare corporala, sa fie extrem de bine pregatit si informat despre toate etapele procedurii, sa aiba o stare de sanatate buna si sa primeasca toate asigurarile ca interventia se desfasoara in cele mai bune si sigure conditii.

Pentru pacient, operatia post-bariatrica este un pas important, crucial chiar am putea spune.

In timpul evaluarilor pre-operatorii, pacientul va trebui sa fie pregatit sa impartaseasca intreg istoricul slabirii in greutate, in cat mai multe detalii. Operatiile anterioare pot avea impact asupra tratamentului de remodelare corporala, iar un grafic al interventiei ii va fi de ajutor chirurgului plastician pentru a intelege daca pacientul a ajuns la o greutate stabila – conditie esentiala pentru succesul oricarei interventii post-bariatrice. Orice interventie chirurgicala de redare a conturului corporal se va face doar dupa ce pacientul si-a stabilizat greutatea si a inceput sa urmeze un program strict de dieta si sport. Doar in aceste conditii, rezultatele operatiei de remodelare corporala vor fi de durata.

Aceste informatii il vor ajuta pe chirurgul plastician sa determine si daca pacientul a respectat sau nu programul de nutritie. Pacientilor bariatrici li se impune o dieta in care numarul caloriilor este drastic redus si din aceasta cauza, in anumite situatii, pot aparea niveluri mai scazute la consumul de proteine, minerale si vitamine. Aceste deficiente pot afecta rezultatul final al operatiei de remodelare corporala sau pot duce la complicatii in timpul interventiei.

Pentru ca atunci cand ajung sa recurga la operatia de remodelare corporala, pacientii care au slabit prin operatie bariatrica nu mai sunt neaparat sub supravegherea echipei care a realizat interventia si nu mai sunt monitorizati, atunci acestora li se recomanda si un set de analize pentru a identifica anumite carente sau alte probleme de sanatate care ar fi putut aparea pe parcursul perioadei de la interventia de slabire.

Starea psihica a unui pacient care a slabit considerabil este o alta provocare pentru toate partile implicate in acest proces complex.  Odata ce pacientul s-a recuperat din punct de vedere fizic, este foarte important sa fie evaluata si starea lui psihica. Procedurile de remodelare corporala au printre altele si rolul de a creste si imbunatati increderea in sine a pacientului, de a-i reda stima fata de propria persoana si de a-l face sa isi accepte si sa isi admire noul corp, insa cu toate performantele si progresul chirurgiei plastice, setarea unor asteptari realiste este importanta pentru ca acesta sa se poata bucura pe deplin de rezultat.

Multi pacienti care ajung la slabirea considerabila au o imagine proasta despre propria persoana, in unele cazuri slabirea este asociata cu un eveniment nefericit din viata, precum divortul sau pierderea unei persoane dragi sau sufera de tulburari dismorfice corporale. Pacientii care se confrunta cu aceste probleme psihologice nu sunt candidati potriviti pentru operatia de remodelare corporala.

Operatia de remodelare corporala pentru pacientii bariatrici inseamna o serie de provocari. Insa atunci cand asteptarile sunt rezonabile si starea de spirit a celui care urmeaza sa treaca prin interventie este una buna, procedura va fi un real succes si ii va aduce satisfactie maxima!

CONTACT:

Email: contact@silvia.openweb.ro, Telefon/WhatsApp 0722 392 382, mesaje private pe Facebook&Instagram.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu DISTRIBUIE . 

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

Să dai LIKE paginii de Facebook Dr. Silvia Stanculescu

Să mă urmărești pe INSTAGRAM @drsilviastanculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *